Τα παιδικά , τα χρόνια στο χωριό!!!
Βλαχογιαννάκης Γερ. Γιώργος.
Αυτές τις ημέρες θυμάμαι τα παιδικά χρόνια στο χωριό !
Σφάζανε το χοίρο κάθε σπίτι, τον τάιζαν με τα αποφάγια του σπιτιού και τον έθρεφαν όσο γινόταν, για να γίνει πιο παχύς και να έχει πολύ λίπος το οποίο το χρησιμοποιούσαν με πολλούς τρόπους. Αφού τον έσφαζαν τον ξύριζαν και μετά έβγαζαν τα εντόσθια. Από εκεί ξεκίναγε η διαδικασία του τεμαχισμού. Τον έγδερναν και άφηναν το λίπος πάνω στο δέρμα και μετά το αφαιρούσαν για βγάλουν το λίπος.
Από το γδάρσιμο έμενε και λίγο ψαχνό που το έκαναν τσιγαρίδες. Ύστερα χώριζαν τα μπούτια για χοιρομέρια έβγαζαν το απάκι, έβγαζαν μπριζόλες ακόμα και το δέρμα το έκοβαν σε λουρίδες που ήταν εξαιρετικός μεζές στα κάρβουνα. Ότι κρέας έμενε το κόβανε κιμά αλλά με τα μαχαίρια (με δυο μαχαίρια Σταυρωτά με τα δυο χέρια τους, αν και υπήρχαν μηχανές του κιμά)
Με τον κιμά έκαναν τα λουκάνικα. Το συκώτι ήταν ο πρώτος μεζές που έκαναν και έτρωγαν και έπιναν κρασί κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Αφού τελείωναν το τεμαχισμό έβαζαν στο μεγάλο καζάνι ξίδι αλάτι και τα άφηναν κάποιο διάστημα να τραβήξουν το ξίδι και μετά τα κρέμαγαν στο Τζάκι για κάπνισμα. Με το κεφάλι και λίγο κρέας κάναμε την τσιλαδια (πηχτή).
Εμείς τα παιδιά περιμέναμε να μας δώσουν τη φούσκα (ουροδόχο κύστη) να την κάνουμε μπάλα να παίξουμε. Αυτές ήταν η μπάλες μας. Μπορεί να έχω ξεχάσει μερικά από την διαδικασία της κοπής και επεξεργασίας του χοίρου αν εσείς θυμάστε κάτι παραπάνω να το γράψετε .
ΣΑΣ ΕΎΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΊΑ.
Βλαχογιαννάκης Γερ. Γιώργος.